Waking Life

Waking life was een film dat ik 3 jaar geleden voor het eerst te zien kreeg. Ik bekeek hem onmiddellijk drie keer opnieuw, maar dat is ook normaal, want het is geen simpele film. Het gaat over dromen. In de film volg je een persoon die lijkt vast te zitten in een droom. Hij komt voortdurend personages tegen in die droom die met hem filosofische gesprekken (of eerder monologen) voeren. Daarin worden vooral vragen gesteld over wat precies droom en wat werkelijkheid is. Een beetje een raar soort film dus, maar er worden echt wel heel interessante dingen in gezegd. Iedere keer ik hem opnieuw zie dan krijg ik toch precies weer andere inzichten.

Wat visueel vooral aan deze film opvalt zijn de beelden. Er wordt een speciale techniek in gebruikt, die ik daarna niet zo vaak heb terug gezien. Alle sprekers van in de film werden digitaal gefilmd en daarna werden de beelden bewerkt op een live trace-achtige manier. Visueel doet dat denken aan een droom aangezien alle lijnen schuiven en bewegingen overdreven worden zodat ze ineens van realistisch naar cartoonesk kunnen overslaan. Het is een kruising tussen realiteit en animatie.

Omdat de gedachtengang van ‘Waking life’ zo moeilijk om er via een youtube-filmpje ingegooid te worden, heb ik een fragment van een andere film gekozen. ‘A Scanner Darkly’ is op de zelfde manier gemaakt. Alles werd op een normale manier gefilmd (zelfs met bekende acteurs zoals Keanu Reeves) en dan achteraf volledig bewerkt. Deze film heeft een iets klassiekere opbouw dan een ‘Waking Life’ met zijn monologen, maar een heel paranoïsche  en verwarrende plot. Ik heb voor de beginscène van de film gekozen omdat die al een mooi beeld geeft van de speciale filmtechniek.
Ik waarschuw jullie wel dat het zal kriebelen als je er naar kijkt!

Advertisements

2 thoughts on “Waking Life

    • Nee, nog niet gezien. Enkel eens een vage omschrijving gelezen van het proces om zo’n film te maken. Ik kan me inbeelden dat dit een hele vreemde en moeilijke manier is om een film te maken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s