Details details details

In mijn 2de post heb ik het al eens gehad over mijn jaren dat ik aan modelbouw deed. In die jaren heb ik veel bijgeleerd. Het verschil tussen mijn eerste en laatste vliegtuig is enorm. Modelbouw heeft op mij ongetwijfeld een grote invloed gehad. Dat mijn schilderen beter en beter werd klinkt evident, maar ik denk dat de invloeden dieper zitten dan dat. Dan heb ik het vooral over zaken zoals mijn perfectionisme. Op het eerste gezicht klinkt modelbouw een creatieve hobby. Dat is ook zo, maar dat wil niet zeggen dat je er veel vrijheid in hebt. Het doel van een om met het model, het origineel zo accuraat mogelijk na te bootsen. Het moet dus historisch correct zijn. In het begin stak dat nog niet zo nauw bij mij, maar toen ik enkele professionele maquettes zag wou ik dat ook zo krijgen. Vanaf dan ben ik veel meer op details beginnen te letten. Ik heb ook meer geduld leren hebben. In het begin had ik nogal vaak de neiging om de 2de verflaag al aan te brengen als de eerste nog niet volledig droog was, met desastreuze gevolgen. Een ongelukje met zo’n model was snel gebeurd. Het was altijd een enorme teleurstelling als dat gebeurde. Je kon stukken breken of verliezen, doorschijnende stukjes aanvreten met aceton, onderdelen schuin plakken, lijm smossen, verf doen uitlopen,… Daarom heb ik geleerd extra voorzichtig te zijn en pas iets te doen als ik echt zeker weet hoe ik het zal doen.

Ondanks alle miserie kon ik er enorm veel voldoening uit halen. Vooral wanneer je het gevoel had zelf veel aan het model te hebben toegevoegd. Als er bijvoorbeeld maquettes waren die geen uitgewerkte cockpit bezaten, dan maakte ik die zelf na met stukjes karton en tandenstoker, aan de hand van enkele foto’s. 

Verouderingseffecten of weathering was een andere techniek om iets realistisch er te laten uitzien. Eerst werd het vliegtuig altijd in zijn basiskleuren geschilderd en dan werd het met een zwaar verdunde zwarte olieverf ‘vervuild’. Vooral aan de motoren moest dit duidelijk zijn. Daarna schilderde ik met aluminiumverf enkele puntjes die suggereren dat de basisverf daar afgesleten is.

Ik denk dat deze hobby nu nog altijd zeer bepalend is voor mijn manier van werken en aanpak, ook voor grafische vormgeving.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s